Kintlévősége kezelése

A Kintlévőségek kezelése program képes a hivatalok illetve a járások összes kintlévőségeinek kezelésére. Nyilvántarthatóak benne az egyszeri, rendszeres, illetve az előregenerálható előírások egyaránt. 

Kintlévőségek kezelése programmal lehetőség van Kormányhivatali szinten a Gyermektartásdíj elmaradások kezelését megvalósítani. Felszólító levelet tud küldeni az elmaradásokkal lévő ügyfeleknek vagy az illetékes Önkormányzatnak. Ezt teheti egyesével vagy akár több százat egyszerre, kötegelten. Nyilvántartja a program az előírásokat, befizetéseket, elévüléseket vagy akár a késedelmi kamatokat is. 

Kintlévőségek kezelése programban a főképernyőről érhető el a program összes funkciója. Középen egy lista látható, mely az ügyfelekhez tartozó adatok egy részét tartalmazza. Látható az ügyfél neve, címe, a születési ideje, helye valamint az anyja neve is. A kijelölt tétel szerkeszthető, vagy akár törölhető is, természetesen a megfelelő korlátozottságokkal. A lista adataiban biztosított a keresés, akár szótöredékre is, továbbá külön jeleníthetőek meg az Aktív valamint a Passzív tételek, vagy akár mind a kettő egyszerre. Lehetőség van még "Ügygazda" -ra is szűrni. Ha itt nem adunk meg kezelőt, minden tétel látható, ellenkező esetben csak azon tételeket amiknél az adott ügygazda be van állítva.

Kintlévőségek kezelése programban részletező ablakban adhatók meg az ügyfél személyes adatai, valamint a támogatásra jogosult adatai is. Itt adható még meg az értesítendő hivatal neve és címe, melyek törzsállományból be is emelhetőek. Ezen adatok makrózhatók, így az értesítő levélre is könnyen felvezethetők. Az ügyfélhez tartozó előírásokat is itt találjuk egy listában. Lehetőségünk van új előírást felvenni, szerkeszteni, törölni, sablon alapján dokumentumot nyomtatni, megnézni az előíráshoz tartozó tételeket, valamint ha van hátralék, akkor megnézni miből áll össze. Egyetlen gombnyomásra a program kiszámolja a kivetések, befizetések és a hátralék összegét. Így gyorsan láthatóvá válik mennyi az ügyfél elmaradása. 

A Kintlévőségek kezelése programban részletező ablakban adhatók meg az előírások adatai. Megadható a kintlévőség típusa, határozatszáma, a jogerő dátuma, az időszak és a havi összeg. Beállítható, hogy a rendszeres előírásnak mely nappal legyen a kiadási napja, illetve hány nap a befizetési határidő. Tárolás után a program legenerálja a beállításoknak megfelelő havi tételeket. 

A Kintlévőségek kezelése programban az előírásokhoz tartozó tételek (kivetések, befizetések), egy ablakon belül jól áttekinthetően jeleníthetők meg.  Az ablak bal oldalán piros háttérrel láthatóak azon tételek, amiket az ügyfélnek fizetni kellett vagy kell, beleértve a kamatokat és a postaköltségeket is. Jobb oldalt zöld háttérrel a már befizetett, vagy hivatalból csökkentett, elévült tételek. Alul pedig összesítve az adott csoportok valamint az aktuális hátralék. A listában látható, hogy egyes kivetéseknek még mennyi a hátralékuk és mely napig lett a kamat kivetve utánuk. A kivetés vagy postaköltség módosítható, törölhető, de csak addig amíg nem lett rá kamat számolva. 

A Kintlévőségek kezelése programban a kivetések rögzítésénél beállítható a Jelleg,(kivetés, postaköltség), a fizetési határidő és az összeg, valamint megjegyzés is rögzíthető az adott rekordhoz. Ez főleg az eseti tételeknél lehet hasznos, ha valami különös indoka van a kivetésének. 

A Kintlévőségek kezelése programban a befizetések esetén is megadható a Jelleg. Ez alapesetben Befizetés, de lehet Csökkentés és Elévülés is. Látható, hogy az elmaradások milyen arányban oszlanak el. Így a befizetést is az ügyintéző tetszőleges osztásban tudja rögzíteni.

A Kintlévőségek kezelése programban a késedelmi kamat számítása indítható egyenként a tételekből, illetve lehetőség van kötegelt kamatszámításra is. Kötegelt kamatszámítás esetében a kijelölt tételekre automatikusan legenerálódnak a kamat összegei. 

A Kintlévőségek kezelése programban lehetőség van Dokumentum, határozat, illetve értesítő levél nyomtatására. Ez a funkciót is két helyről indítható, egyrészt az ügyfél részletező ablakából, az adott előírás kiválasztása után, és a vezérlőn a menüből. Ha a részletezőből indítjuk, akkor a kiválasztott előíráshoz tartozó adatokat tudjuk makrózni az adott sablonba. Ha a menüből indítjuk a 'Kötegelt határozatkiadás' funkciót, akkor beállíthatjuk kiknek szeretnénk létrehozni. 

Kintlévőségek kezelése program kezeli többek között az értesítendő hivatalok adatait is. Így lehetőség van egy törzsállományban vezetni a szükséges adatokat. A törzsállomány megjeleníthető a megfelelő helyeken egy gombnyomásra.

Kintlévőségek kezelése programban lehetőség van adott időszakon belül rögzített kamatok listázására. A listán megjelenik az ügyfél neve, címe és a kamat összege. 

A Kintlévőségek kezelése program fel van készítve arra, hogy a Kimera Plusz Kft. gyámprogramjából (xgyamugy) adatokat fogadjon. Az átadott előírás tételek egy listában jelennek meg, ahol tetszőlegesen kijelölhetjük mely tételeket akarjuk beemelni a programba. A listában biztosított a keresés opció, ami igazából egy szűrés, mely szótöredékre is képes szűrni. Az átemelt előírástételek megjelennek a megfelelő személyek kivetéseinél. Az átemelés természetesen kötegelten történik.